Advies eigenrisicodragerschap ziektewet en WGA
Bent u als werkgever publiek verzekerd bij UWV voor de Ziektewet en WGA en betaalt u een gedifferentieerde premie of bent u eigenrisicodrager Ziektewet of WGA? Is het wellicht verstandig om Eigenrisicodrager ZW of WGA te worden of niet? Of is het interessant om terug te keren naar de publieke verzekering bij UWV? Dat is soms lastig om uit te zoeken. De onafhankelijke specialisten van SV Land rekenen dit graag voor u door en kunnen u helpen een verstandige keus te maken en daarmee mogelijk tienduizenden euro’s te besparen.
Waarom eigenrisicodrager worden?
De Ziektewet betaalt u als werkgever in het ergste geval twee jaar lang. Als de ex-werknemer vervolgens in de WGA komt, betaalt u dit ook. Voor iedere werknemer die instroomt in de WGA betaalt u als werkgever maar liefst tien jaar premie. Dit zijn forse bedragen. Sturing op de Ziektewet en WGA is dan ook belangrijk. Dit gaat beter als u eigenrisicodrager bent. Tijd om eens goed te kijken of u eigenrisicodrager moet worden.
Analyse eigenrisicodragerschap
Voordat u een keuze maakt om eigenrisicodrager te worden is het aan te raden om een analyse te laten uitvoeren wanneer de SV loonsom meer bedraagt dan 4 mln. SV Land kan op basis van de historische gegevens, uw bedrijfskenmerken en mogelijke toekomstige veranderingen een analyse voor u uitvoeren van te verwachten uitkeringsschades ZW en WGA en de gevolgen hiervan voor u als werkgever. De resultaten van deze analyse stellen u in staat om op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen ten aanzien van uw financiën en sturing op de schadelast.
Met deze analyse wordt onder andere voor u in beeld gebracht:
- Ontwikkeling publieke gedifferentieerde premie komende jaren.
- Organisatorische aspecten en keuzes ten aanzien van eigenrisicodrager ZW en WGA.
- Welke sturing op schadelast is er nodig in uw organisatie?
- Is het slim om u te verzekeren tegen het WGA-risico?
De eerste mogelijkheid om eigen risicodrager te worden is per 1 juli 2023. De aanvraag moet dan uiterlijk 1 april 2023 zijn ontvangen door de Belastingdienst. Het is daarom belangrijk dat u zo snel mogelijk kenbaar maakt bij Confina dat u een analyse wilt laten uitvoeren.
Tijdspad uitvoering analyse
Stap 1
De analyse op basis van de data, scenario’s en adviezen worden met u doorgenomen in stap 2.
Stap 2
Tijdens een interactieve sessie met u gaan we in op de risicofactoren binnen uw organisatie.
(Nadat de benodigde gegevens van stap 1 compleet zijn streven we naar het plannen van een interactieve sessie binnen vier weken.)
Stap 3
Vanuit de analyse en de interactieve sessie (stap 2) wordt een beknopt rapport opgeleverd dat de financiële en organisatorische consequenties met betrekking tot de wijzigingen ZW en/of WGA beschrijft.
Wanneer u per eerstkomende mogelijkheid 1 juli 2023 kiest voor het eigenrisicodragerschap, moet de aanvraag uiterlijk op 1 april 2023 zijn ontvangen door de Belastingdienst. Het is daarom belangrijk dat u zo vroeg mogelijk kenbaar maakt bij Confina dat u een analyse wilt laten uitvoeren zodat u uiterlijk in de 1e week van januari 2023, de gevraagde gegevens compleet heeft aangeleverd. Zo heeft ook u de tijd om, nadat ook de OR is betrokken, een weloverwogen beslissing te nemen vóór 1 april 2023.
Wilt u meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze accountmanager Shanna Brandsma-Arts, shanna@confina.nl.